Sumar articol:
Stiai ca exista schimbari simple legate de stilul de viata pe care le poti implementa pentru a favoriza longevitatea plamanilor si pentru a te asigura ca le conservi sanatatea? In cele ce urmeaza vom discuta despre aceste schimbari si despre cat de important este sa le faci la timp.
Un organ respirator important, plamanii sunt situati de o parte si de alta a inimii aproape de coloana vertebrala. Sarcina lor principala este aceea de a descarca dioxidul de carbon din sange in atmosfera si de a transfera oxigenul din atmosfera in sange. Plamanii nu fac niciodata pauza. O persoana sanatoasa respira de aproximativ 25.000 de ori in fiecare zi.
Exista o multitudine de moduri in care iti poti mentine sanatatea plamanilor. Ajustarile simple facute in dieta, imbunatatirea stilului de viata pentru a fi mai sanatos si comportamentele sanatoase pot avea pentru plamani extrem de multe beneficii pe care nici macar nu le banuiai.
In afara de renuntarea la fumat si de alimentatia adecvata, exista si alte cateva modificari ale stilului de viata care imbunatatesc sanatatea plamanilor. In cele ce urmeaza, discutam despre schimbari simple de viata pe care le poti implementa pentru a promova longevitatea plamanilor tai si pentru a te asigura ca ii mentii sanatosi.
Aceste modificari ale stilului de viata asigura o sanatate mai buna a plamanilor si a corpului in general:
1. Implica-te intr-o activitate sportiva intensa
Cel mai important lucru pe care il poti face pentru a-ti imbunatati starea plamanilor este sa faci miscare in mod regulat. Exercitiile fizice iti mentin plamanii intr-o stare buna de sanatate, cum de altfel mentin si sanatatea intregului corp. Inima bate mai repede, iar plamanii lucreaza si mai mult atunci cand faci miscare. Pentru a-ti alimenta muschii, corpul tau are nevoie de oxigen suplimentar, iar pentru a furniza acest oxigen si a elibera in acelasi timp mai mult dioxid de carbon, plamanii tai lucreaza mai mult.
2. Ai grija la factorii de poluare din atmosfera
Exista o serie de contaminanti in aer care sunt daunatori atat plamanilor cat si sanatatii generale. Chiar si aromele sintetice folosite in odorizante si in detergentii de rufe creeaza compusi chimici periculosi. Plamanii tai pot fi afectati de poluarea aerului, ceea ce le poate accelera imbatranirea. Atunci cand sunt sanatosi si tineri, plamanii sunt capabili sa reziste la acesti poluanti, insa pe masura ce inaintam in varsta, ei isi pierd o parte din protectie si devin mai expusi la boli.
3. Adauga plante vii in spatiul in care traiesti
Pentru ca plantele au capacitatea inascuta de a elimina in mod natural unii poluanti ai aerului, adaugarea de plante in casele noastre imbunatateste nivelul de oxigen si calitatea aerului din spatiile in care ne desfasuram viata. Acest lucru este deosebit de important in timpul iernii, cand vremea ne obliga sa petrecem cea mai mare parte a timpului in case.
4. Evita infectiile
Plamanii pot fi deosebit de vulnerabili la infectii, mai ales pe masura ce inaintam in varsta. Infectiile sunt deosebit de periculoase pentru cei care au deja afectiuni respiratorii precum boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC). Cu toate acestea, daca varstnicii nu sunt vigilenti, pneumonia ii poate lovi rapid chiar si pe cei mai sanatosi. Mentinerea mainilor curate intotdeauna este cea mai eficienta strategie de prevenire a infectiilor pulmonare. Spala-te des cu apa calda si sapun si incearca sa iti tii mainile cat mai departe de fata.
5. Bea multa apa
Pentru sanatatea ta, consuma multa apa. Stiai probabil pana acum cat de esentiala este hidratarea pentru intregul organism, insa hidratarea este extrem de importanta si pentru sanatatea plamanilor. Poti respira mai liber band apa, pentru ca aceasta subtiaza secretiile de mucus care se acumuleaza in mod natural in plamani in fiecare zi.
6. Practica respiratia profunda
La fel ca majoritatea oamenilor, cel mai probabil folosesti doar o mica sectiune a plamanilor atunci cand respiri scurt din piept. Schimbul complet de oxigen este creat de respiratia profunda, care ajuta si la curatarea plamanilor. Tehnicile si exercitiile de respiratie profunda contribuie, de asemenea, la cresterea capacitatii pulmonare.
Iar in ultima instanta, daca esti fumator, renunta imediat nu numai la la fumat, ci si la fumatul pasiv, pentru a imbunatati si mentine sanatatea plamanilor si a corpului in general.