Sumar articol:
Un cheag de sange pe albul ochiului este cauzat de un vas de sange spart sub tesutul subtire si limpede (conjunctiva) care acopera sclera. O hemoragie subconjunctivala poate provoca o mica pata rosie pe ochi sau poate acoperi intreaga sclera, provocand un ochi rosu si sangeros dramatic.
Desi poate parea infricosator, o hemoragie subconjunctivala este inofensiva si, de obicei, dispare fara tratament in decurs de o saptamana sau doua.
O hemoragie subconjunctivala este o pata de sange pe albul ochiului. Sangele din ochi (in spatele corneei clare) este o afectiune grava numita hipema. Spre deosebire de o hemoragie subconjunctivala, o hipema necesita atentie imediata din partea unui oftalmolog.
Simptomele hemoragiei subconjunctivale
O hemoragie subconjunctivala nu provoaca simptome precum vedere incetosata sau durere oculara. Singurul simptom pe care l-ar putea provoca un ochi cu sange dintr-un vas de sange spart este o senzatie usoara de zgarieturi la suprafata ochiului. Dar semnul principal al unei hemoragii subconjunctivale este o pata rosie aprinsa pe albul ochiului – este inconfundabil.
Uneori, pata sangeroasa de la o hemoragie subconjunctivala se poate extinde pentru a acoperi intregul alb al ochiului. In cele mai multe cazuri, o hemoragie subconjunctivala va disparea de la sine in decurs de o saptamana sau doua. In acest timp, pata va deveni mai putin rosie si mai galbena pe masura ce sangele este resorbit (inlaturat) de catre organism. Daca o subconjunctivala nu dispare complet sau devine semnificativ mai mica in doua saptamani, consulta un oftalmolog.
Ce cauzeaza o hemoragie subconjunctivala?
- Traumatism ocular;
- Cresterea brusca a tensiunii arteriale;
- Varsaturi;
- Frecarea excesiva a ochilor;
- Chirurgie oculara, inclusiv LASIK si operație de cataracta;
- Efecte secundare ale medicamentelor.
Factorii de risc pentru hemoragiile subconjunctivale includ:
- Diabet;
- Tensiune arteriala crescuta;
- Raceliile si alergiile;
- Purtarea lentilelor de contact;
- Utilizarea aspirinei sau a diluantilor de sange;
- Tulburari de coagulare a sangelui;
- Deficit de vitamina K.
Cum se trateaza hemoragiile subconjunctivale?
Intr-adevar, nu exista tratament pentru hemoragiile subconjunctivale. In unele cazuri, picaturile pentru ochi (lacrimi artificiale) sunt recomandate pentru a mentine suprafata ochiului bine lubrifiata in timp ce are loc procesul natural de vindecare. Daca luati aspirina, diluanti ai sangelui sau alte medicamente, continuati sa le luati, cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra va recomanda sa faceti altfel.
Cum sa previi hemoragiile subconjunctivale?
Urmeaza aceste sfaturi pentru a evita sangerarea unui ochi de la un vas de sange spart sub conjunctiva:
- Evita frecarea ochilor. Daca ai o mancarime la nivelul ochilor, consulta un oftalmolog pentru a determina cauza și posibilele tratamente.
- Poarta lentilele de contact în mod responsabil. Curata și dezinfecteaza lentilele de contact conform instruct
- Fii sanatos. Fa multa miscare si odihneste-te; adopta o dieta sanatoasa pentru a nu te imbolnavi.
- Consulta-te cu medicul oftalmolog pentru a te ajuta sa previi alergiile oculare.
- Tine sub control orice tulburare de sange sau probleme de sanatate (de exemplu, diabet zaharat, hipertensiune arteriala).
Amintiti-va: hemoragiile subconjunctivale sunt inofensive si, de obicei, dispar in decurs de o saptamana sau doua. Dar recomandarea este sa consultati un oftalmolog.