Foarte multe persoane care dețin o grădină, indiferent de cât de spațioasă este, optează pentru amenajarea spațiului exterior într-o manieră cât mai funcțională. Astfel, pergolele devin din ce în ce mai apreciate, deoarece reprezintă o combinație minunată de spațiu deschis și închis, sporind intimitatea.
Pergola poate fi construită la comandă sau poate fi achiziționată sub forma unui kit care urmează să fie ansamblat acasă. În mod tradițional, pergola este construită din lemn, cedrul fiind o alegere foarte populară, dar cele mai moderne opțiuni includ și pergole din metal sau vinil. Pergola din metal este mai degrabă un pavilion de grădină, fiind prevăzută totodată cu material care protejează împotriva căldurii și razelor solare.
Pergola sau pavilionul poate fi atașat de casă, poate lua forma unei terase sau, la fel de bine, puteți construi un pavilion ca o structură de sine stătătoare în grădină. Costul unui pavilion depinde de dimensiunea și complexitatea accesoriilor dorite.
Pergola sau pavilionul reprezintă opțiuni atât de populare și pentru că pot reprezenta un suport pentru plantele urcătoare. De fapt, multe pergole din lemn pot fi prevăzute cu un șpalier sau cu un panou pe care se poate ridica o plantă.
Pergolele din lemn, cu aspect rustic, sunt cele mai comune, însă modelele moderne includ pavilioane cu linii curate și cu o anumită atractivitate sculpturală.
Cât de funcțional este un pavilion de grădină?
Pergola sau pavilionul de grădină reprezintă un amestec fascinant între spațiu deschis și închis. Dacă veți opta pentru un pavilion grădină, acesta va acționa ca o structură independentă, în timp ce o pergolă pe care o puteți construi pe cont propriu poate fi atașată de casă sau poate fi utilzată pentru a efectua trecerea de la casă la curte sau de la terasă la piscină.
Cel mai simplu stil de pavilion grădină constă din mai mulți stâlpi verticali, utilizați pentru a susține grinzi, traverse sau un material de umbrire. Adesea, anumite specii de plante pot fi antrenate să urce pe pergolă, cum ar fi caprifoiul, trandafirul, glicina, iasomia, iedera sau hortensia cățărătoare.
Astfel de plante urcătoare creează rapid un foișor umbrit, sporind și mai mult intimitatea și frumusețea pavilionului. Proiectată inițial ca o streașină proeminentă, pergola deține un istoric bogat, datând din grădinile Italiei din secolul al XVII-lea, unde pergolele erau mai degrabă căi de trecere pe care se urca vița de vie, formând astfel adevărate tuneluri.
Pergoala și-a pierdut din popularitate cândva în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, dar acum își recâștigă popularitatea, deoarece proprietarii moderni caută opțiuni de pavilioane stilate pentru a petrece mai mult timp în aer liber, dar și pentru a-și amenaja spațiul verde într-un mod mai personalizat.
Ce funcții îndeplinește pavilionul de grădină?
Un pavilion de grădină estompează linia dintre arhitectură și peisaj, creează și definește zone și oferă un loc răcoros și retras unde vă puteți bucura de aerul proaspăt și de frumusețea naturii. Pavilionul este adesea utilizat pentru a contribui la încadrarea și la definirea unei anumite priveliști sau pentru a atenua tranziția dintre spațiile interioare și cele exterioare.
Un pavilion de grădină poate fi construit într-o varietate de moduri folosind diverse materiale, dar având în vedere că va fi complet expus la intemperii, durabilitatea este un aspect prioritar.