Consumul de alcool este responsabil pentru un numar de peste 740.000 de cazuri noi de cancer diagnosticate in 2020. Aceasta este concluzia unei cercetari recente, publicate in The Lancet Oncology, in iulie 2021.
Studiul subliniaza importanta elaborarii unor strategii mai eficiente de sanatate publica, avand ca scop cresterea nivelului de constientizare a legaturii existente intre alcool si cancer.
Cercetarea, derulata de Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC) ofera cea mai actuala estimare, comparand date privitoare la consumul de alcool per persoana, colectate in 2010 cu noile cazuri de cancer raportate in 2020.
Potrivit constatarilor studiului, un numar de 741.300 de noi cazuri de cancer din 2020 ar putea fi asociate cu consumul de alcool, ceea ce in maginea de ansamblu inseamna aproximativ 4% din toate cazurile noi de cancer la nivel global.
Conexiunea dintre alcool si cancer a variat semnificativ din punct de vedere geografic. De pilda, numai 3% dintre cazurile noi de cancer din SUA au potentialul de a fi legate de alcool, in timp ce in China ar putea fi asociate cu consumul de alcool pana la 6% de cazuri noi de cancer.
“Tendintele arata ca desi in multe tari europene exista o reducere a consumului de alcool per persoana, in tarile asiatice precum China si India si in Africa Sub-Sahariana consumul de alcool a crescut” a spus Harriet Rumgay, de la IARC.
Barbatii au reprezentat 75% din numarul total de cazuri de cancer asociate cu alcoolul. Cele mai comune tipuri de cancer asociate cu bautul sunt cancerul de ficat, cancerul de esofag si cancerul de san. Majoritatea cazurilor au fost asociate cu un consum excesiv de alcool, iar 1 din 7 cazuri de cancer au fost asociate cu un consum moderat.
“Studiul nostru subliniaza chiar si contributia nivelurilor relativ scazute de alcool la rata cancerului, ceea ce este ingrijorator, insa sugereaza si ca micile schimbari in ceea ce priveste bautul in public ar putea afecta in mod pozitiv ratele viitoare de cancer” a adaugat Rumgay.
Cercetatorii au atras atentia ca acest gen de analize au limitele lor. De pilda, studiul nu a luat in considerare relatia dintre consumul de tutun si consumul de alcool, cele doua fiind adesea consumate sinergic.
In plus, concluziile studiului sunt estimari conservatoare bazate pe consumul de alcool pe cap de locuitor conform cifrelor vanzarilor comerciale. Se presupune ca aproximativ 25% din consumul global de alcool nu se regaseste in datele inregistrate comercial. Prin urmare, se emite ipoteza ca aceste constatari subestimeaza impactul total pe care il are consumul de alcool asupra cancerului.
Rumgay subliniaza ca cea mai importanta morala a acestei cercetari este aceea ca trebuie sa ridicam nivelul de constientizare cu privire la relatia dintre alcool si cancer. Ea recomanda diverse interventii de sanatate publica bazate pe politici, avand ca scop reducerea numarului de cancere asociate cu alcoolul, la nivel global.
“Strategiile de sanatate publica, printre care se numara disponibilitatea redusa a alcoolului, avertismentele de sanatate pe etichetele produselor alcoolice, precum si interdictiile de comercializare ar putea reduce rata cancerelor cauzate de alcool. Politicile fiscale si de tarifare care au condus la scaderea consumului de alcool in Europa – inclusiv cresterea accizelor si pretul unitar minim – ar putea fi implementate si in alte regiuni ale lumii”, a explicat Rumgay.
Sursa: https://www.intelligentliving.co/alcohol-consumption-linked-cancer-cases/