Sumar articol:
V-aţi planificat să petreceţi câteva zile la Braşov, v-aţi făcut lista de activitati Brasov, iar pe aceasta se regăseşte şi prima voastră experienţă ecvestră. Iată câteva sfaturi pentru călăreți începători care vă vor ajuta să arătați ca nişte experţi în șa.
1. Purtați echipament adecvat de călărie
Indiferent de stilul preferat de călărie, nu vreţi să apăreţi purtând fustă mini, pantaloni scurți sau sandale de plajă. Pantalonii lungi și încălțămintea adecvată sunt esențiale pentru călărie. Ar fi ideal sa aveţi o pereche de cizme cu tocuri joase, de cel mult 2,5 cm, pentru a evita ca picioarele să vă alunece prin etrieri.
Nu purtaţi eșarfe, poșete sau orice alte accesorii care s-ar putea agăţa în frâie, șa, tufișuri sau copaci. În cele din urmă, este întotdeauna recomandat să purtați o cască pentru propria voastră siguranță.
2. Salutaţi-vă calul
Calul este o creatură vie, nu un vehicul pe care îl puteți controla după bunul plac. Calul ar putea fi, de exemplu, nervos, obosit sau chiar speriat să aibă pe cineva nou să-l călărească. Prin urmare, pentru a stabili o relație bună încă de la început, salutaţi-vă calul când faceţi cunoştinţă cu el la fermă.
Pentru a vă saluta calul, întindeți brațul, oferiţi-i dosul mâinii pentru a o mirosi și așteptaţi până când vă atinge cu nasul. Această acțiune simplă se numește „strângerea de mână a călărețului” și aţi putea-o interpreta ca pe o modalitate de a-i cere permisiunea de a-l călări.
3. Încălecaţi cu încredere
Dacă sunteţi nervoşi, calul poate simți asta și s-ar putea să devină și el neliniştit. Caii sunt de obicei antrenați pentru a fi încălecaţi pe partea stângă. Ridicați piciorul stâng în etrier, țineți ambele frâie cu mâna stângă și propulsați-vă în sus cu piciorul drept, mișcându-vă cât mai lin posibil. Nu împingeţi calul în jos cu brațele, asta l-ar putea răni; puteți să vă puneţi mâinile pe spatele lui, dar doar pentru echilibru.
4. Nu vă trântiți, staţi drepţi și relaxaţi
Cea mai bună poziție pentru a păstra controlul calului este să staţi drepţi și înalţi, să vă relaxaţi spatele, să țineţi fraiele ușor, să puneţi un picior în fiecare etrier și să vă mențineţi echilibrul pentru a nu face calul să simtă că poartă o încărcătură prea grea.
5. Fiţi blânzi cu frâiele
Relaxaţi-vă brațele și nu trageţi niciodată prea tare, altfel v-aţi putea răni calul. Rareori există un motiv bun pentru a ridica frâiele deasupra nivelului umerilor, brațele ar trebui să formeze în mod normal unghiuri drepte la cot. Pentru a vă direcționa calul spre stânga, mutați frâul stâng spre stânga într-o mișcare similară cu cea a deschiderii unei uși. Dacă doriți să virați la dreapta, faceți același lucru cu frâul drept.
6. Priviţi mereu în direcţia în care mergeţi
Nu vă fixați privirea asupra calului în timp ce călăriţi. Trebuie să țineţi mereu ochii pe traseu. A vă uita la cal ar echivala cu a fi atenţi la capota mașinii în timp ce ignoraţi drumul din față. Se spune că ar trebui să priviţi înainte printre urechile calului. Dar atâta timp cât urmăriți poteca în timp ce mențineți o postură dreaptă, asta ar trebui să fie suficient pentru a avea o călătorie sigură pe traseu.