Sumar articol:
Multi angajati dintr-o serie intreaga de domenii au fost nevoiti sa isi modifice drastic activitatile zilnice pentru a integra munca la distanta in vietile lor in ultimul an. Desi asta a insemnat executarea sarcinilor de serviciu din confortul propriei case, a dus si la un stil de viata mai sedentar decat cel activ, specific zilelor de odinioara in care drumul zilnic la serviciu ne forta sa ne miscam.
Lipsa activitatii fizice poate duce la probleme grave pentru organismul uman, inclusiv obezitate, boli cardiace, diabet si multe altele, alaturi de depresie si anxietate, care poate aparea pe fondul acestor afectiuni.
Daca nu ai revenit inca la birou, care poate fi cel mai bun mod de a te recupera dupa un stil de viata din ce in ce mai inactiv si de a te asigra ca ai parte de suficienta miscare fizica incat sa iti mentii mintea si trupul sanatoase?
Iata mai jos sapte moduri prin care poti combate aceste probleme potentiale de sanatate profitand de oportunitatile de a fi mai activ intr-o zi de munca destul de sedentara.
1. Schimba scenariul si imbratiseaza mentalitatea adecvata
Mentalitatea este importanta. Daca asociezi casa cu lipsa activitatii fizce si cu sedentarismul, desigur ca vei fi letargic. Schimba scenariul si imbratiseaza oportunitatea de a fi creativ in ceea ce priveste activitatea fizica in spatiul tau obisnuit.
Exercitiile de intensitate mare si folosirea echipamentului minim sau chiar deloc, pe o durata scurta de timp, poate avea un impact mai mare decat alte rutine. Fa antrenamentele acasa cat mai distractive, mai variate si mai interesante.
2. Programeaza pauze regulate pentru sport
Lucrul de acasa a avut multe efecte, iar lipsa de miscare fizica este unul dintre ele. Cateva idei de incercat:
- programeaza 10-15 minute intre intalniri pentru o plimbare in curte sau in jurul casei,
- mergi pe jos cat timp vorbesti la telefon si nu e nevoie sa faci diverse prezentari
- include antrenamente in timpul pe care l-ai fi folosit inainte pentru deplasarea la birou.
3. Include fitnessul si miscarea intr-o zi obisnuita
Evalueaza ce apeluri telefonice sau chiar video poti face in timpul unei plimbari. Te va surprinde sa afli cat de multe intalniri nu necesita sa fii in fata calculatorului. Creaza-ti un plan de miscare pe ore.
Poti avea si un tracker de fitness care sa iti aminteasca de miscare la fiecare ora. Cand vine momentul poti alerga sau poti face sarituri pe o mini trambulina, timp de 5 minute, sau poti dansa pe o piesa care iti place si te energizeaza.
4. Regandeste-ti si reconfigureaza-ti ziua
Regandeste-ti si reconfigureaza-ti ziua pentru a face timp si loc activitatii fizice. Creaza un ritm nou pentru tine si fa-ti o harta clara a timpului pe care il ai la dispozitie. Ia in calcul toate posibilitatile atat pentru perioade scurte cat si pentru perioade lungi de timp.
Faptul ca ne miscam chiar si 2-3 minute ne ajuta la mentalitate si la perspectiva. Gaseste cinci momente din zi in care sa te ridici de la biou si sa te misti. Blocheaza acest timp. Testeaza. Experimenteaza. Creaza un nou ritm pentru miscare si pentru a te simti bine.
5.Ia-ti un birou la care poti sta si asezat si in picioare
Un pas usor si rapid de a-ti imbunatati activitatea fizica pe parcursul zilei de munca este sa iti iei un birou la care sa poti sta si jos si in picioare. Exista platforme de lucru destul de ieftine care se pot cobori si ridica si care iti ajusteaza inaltimea desktop-ului. Cupland aceste platforme cu un covoras antistres, poti stimula circulatia sanguina si activitatea fizica pe tot parcursul zilei.
6. Reseteaza-ti granitele si reechilibreaza-ti fluxul
In perioada pre-pandemie, persoanele cu succese importante aveau tendinta de a-si programa in mod deliberat un echilibru intre munca, viata si grija fata de sine.
Daca vrei sa iti dai un reset si sa revii la fluxul tau obisnuit echilibrat, pune-ti o singura intrebare: „Care este motivul deciziei mele de a ignora tendintele catre grija fata de sine si succes?” Care sunt limitele pe care trebuie sa le resetezi pentru a reveni la concentrarea pe grija fata de propria persoana?
7. Treci pe hartie activitatile care inainte iti insoteau miscarea naturala
Gandeste-te si mai mult la tine alcatuind o lista de activitati si interactiuni care iti insoteau inainte miscarea fizica naturala. Ai putea fi suprins de cate idei noi vei gasi pentru a face miscare in timp ce ai grija de alte task-uri si nevoi.
Imagineaza-ti locuinta personala ca pe noul tau loc de munca, apoi fa-ti un traseu similar ca distanta cu cat aveai de mers inainte. Stabileste un program in functie de care sa parcurgi acest traseu de doua ori pe zi pentru inceput.