Sumar articol:
Piciorul de atlet este un tip de infectie fungica ce poate cauza simptome neplacute precum mancarimi, inrosire, exfolierea pielii si chiar aparitia basicilor. Adesea ea afecteaza pielea dintre degetele de la picioare, dar poate aparea si in alte zone ale labei piciorului, ca de pilda pe talpa.
Piciorul de atlet se trateaza cel mai eficient cu o crema topica recomandata de medic, sau cu tratamente fara reteta. Insa daca infectia este usoara, poti incerca si tratarea sa acasa.
Iata mai jos cinci remedii naturale casnice ce pot trata Piciorul de atlet.
1. Aplica ulei de arbore de ceai
Pentru ca uleiul de arbore de ceai are proprietati antifungice, el te poate ajuta sa tratezi Piciorul de atlet.
Uleiul de arbore de ceai este un ulei esential ce provine din frunzele arborelui de ceai australian. Un studiu din 2012 a comparat doua concentratii diferite de ulei de arbore de ceai si un produs placebo pentru tratarea pacientilor afectati de Piciorul de atlet.
Subiectii au aplicat solutiile timp de patru saptamani, iar studiul a constatat ca aproximativ 70% dintre persoanele din ambele grupe tratate cu arbore de ceai au avut parte de o ameliorare a simptomelor, in comparatie cu 39% in grupul placebo.
Poti urma pasii de mai jos pentru a trata Piciorul de atlet cu ulei din arbore de ceai:
1. Spala si usuca bine picioarele.
2. Aplica uleiul direct pe piele si pe unghii.
Repeta acest proces o data sau de doua ori pe zi, pana cand infectia se curata.
Produsele care contin ulei de arborei de ceai, asa cum sunt amestecurile emoliente pentru picioare si sapunurile, pot contribui si ele la tratarea infectiei. Acestea pot fi cumparate de la farmacie sau de la un magazin cu produse naturale.
2. Fa bai de picioare cu ceai
Inmuierea picioarelor in ceai poate atenua si ea siptomele Piciorului de atlet. Un trial clinic de mici dimensiuni, din 2013, a constatat ca 12 saptamani de bai de picioare continand polifenoli din ceaiul verde – micronutrienti ce se gasesc in alimentele vegetale – au atenuat simptomele Piciorului de atlet la pacientii mai varstnici, in comparatie cu un produs placebo.
Ceaiul negru poate atenua si el simptomele Piciorului de atlet, in special mirosul, datorita prezentei unui tip specific de polifenoli numiti tanini.
3. Aplica amidon de porumb pe degete
Amidonul de porumb, un ingredient obisnuit in bucatarie, facut din porumb, poate trata si el Piciorul de atlet, absorbind excesul de umiditate de la nivelul picioarelor. Explicatia este ca amidonul poate usca picioarele, iar mentinerea picioarelor uscate previne raspandirea acestei infectii fungice.
Daca nu ai in casa amidon de porumb, poti incerca pudrele de picioare de la farmacie (asa cum este cea de la Scholl, de pilda).
4. Dezinfecteaza incaltamintea
Pentru ca Piciorul de atlet este foarte contagios, este important sa dezinfectezi articolele care ar putea adaposti ciuperci. Pentru a preveni reinfectarea, dezinfecteaza-ti intotdeauna pantofii!
Poti dezinfecta incaltamintea cu o lumina ultravioleta-C (UVC), ce poate ucide virusii, germenii si ciupercile in 15 minute. Poti achizitiona o astfel de lampa din magazinele cu articole pentru casa sau din cabinetele podiatrice.
O alta optiune este sa folosesti un spray dezinfectant pentru pantofi, o data pe saptamana timp de o luna si apoi o data pe luna o perioada. Aceste masuri te vor ajuta sa reduci orice fel de agenti patogeni sau spori fungici ce ar putea trai in interiorul pantofilor.
5. Imbunatateste igiena picioarelor
Igiena adecvata este importanta, pentru ca ciupercile se dezvolta in medii calde si umede. Iata in continuare cum poti preveni raspandirea sau reaparitia Piciorului de atlet:
- Poarta sandale atunci cand e posibil, pentru a-ti mentine picioarele uscate.
- Alterneaza incaltamintea la fiecare doua – trei zile.
- Evita sosetele din materiale care nu se usuca usor, asa cum este nylonul.
- Alege pentru sosete materiale care elimina umezeala, asa cum este lana.
- Spala si usuca bine zona dintre degetele de la picioare atunci cand faci dus.
- Pastreaza-ti sosetele curate si uscate si schimba-le daca simti ca ai picioarele transpirate.
Cand sa mergi la medic?
Daca ai incercat remediile de mai sus timp de cateva zile, dar simptomele continua sa se agraveze, e vremea sa mergi la medic, pentru a evita ca infectia sa devina cronica sau sa se raspandeasca si in alte zone ale piciorului.
Daca Piciorul de atlet devine o problema cronica la nivelul pielii, nu este doar mai greu de tratat, ci duce si la aparitia infectiilor fungice ale unghiilor de la picioare, care sunt mai dificil de tratat.
Mergi la medicul podiatru sau la medicul de famile daca infectia nu se amelioreaza dupa doua saptamani de igiena riguroasa a piciorului.
In plus, daca ai mancarimi, roseata, basici, supuratii sau un miros neplacut, mergi la medic imediat. Mirosul este un indicator destul de bun ca ceva nu e in regula. Aceste simptome indica faptul ca infectia este prea grava pentru a mai fi tratata acasa.
Concluzie
Pentru a trata acasa Piciorul de atlet, poti incerca ulei de arbore de ceai, bai de picioare cu ceai sau amidon de porumb. De asemenea, este important sa iti mentii picioarele, sosetele si pantofii uscati, pentru a preveni reaparitia Piciorului de atlet. Mergi la medic daca simptomele nu se amelioreaza in cateva saptamani, pentru a te asigura ca infectia nu se cronicizeaza si nu se raspandeste la unghiile de la picioare.
Sursa: https://www.insider.com/guides/health/treatments/athletes-foot-home-remedy