Ziua Mondiala a Sanatatii Mentale, marcata in fiecare an in luna octombrie, reprezinta o ocazie ideala de a discuta despre posibilitatea ca suferinta si stresul cauzate de un diagnostic de diabet sa fie o reactie emotionala la aparitia bolii.
O afectiune metabolica reprezentata de cresterea nivelurilor de glucoza din sange (glicemia), diabetul afecteaza intr-o multitudine de moduri viata unui pacient. Dincolo de diferitele implicatii fizice, afectiunea poate duce si la cateva tulburari mentale si emotionale. Cercetarile arata chiar ca in comparatie cu populatia generala, prevalenta depresiei este de pana la trei ori mai mare in cazul pacientilor cu diabet de tip 1 si de doua ori mai mare la pacientii diagnosticati cu diabet de tip 2. Dar cum si de ce afecteaza diabetul sanatatea mentala a unei persoane?
Creierul uman foloseste glucoza pentru toate procesele sale, inclusiv memorie, gandire si comportamente. In afara de piele, ochi si picioare, creierul uman este si el afectat de o cantitate excesiva de glucoza in organism. Stresul si suferinta cauzate de un diagnostic de diabet reprezinta o reactie emotionala pe care organismul uman o are fata de prezenta acestei boli. Suferinta apare atunci cand un pacient cu diabet se simte impovarat de necesitatea constanta de a se ingriji, de a se controla si de a-si administra tratamentul, precum si de posibilele efecte pe termen lung ale diabetului.
E perfect normal ca in astfel de situatii pacientii care sufera de diabet sa se simta frustrati, invinsi sau coplesiti de aceasta boala. Cu atat mai mult daca vorbim despre pacienti insulino-dependenti. Explicatia este simpla: un astfel de pacient trebuie sa aiba grija de el si sa isi gestioneze boala in fiecare moment al zilei si sa se fereasca de complicatii. Suferinta cauzata de diabet se poate transforma in depresie daca aceste stari si sentimente se prelungesc si nu reusesc sa dispara.
Alte motive care stau la baza stresului psihic in randul pacientilor cu diabet sunt anxietatea financiara asociata acestei boli (pentru ca tratamentele sunt costisitoare, iar regimul de viata este diferit), dar si efectele sociale sau izolarea la care te impinge aceasta boala, constand in stigmatizare, discriminare sau faptul ca trebuie sa te confrunti cu reactiile ineficiente sau cu lipsa de intelegere.
Atunci cand apare la pacienti care au deja o afectiune de sanatate mentala, diabetul poate inrautati depresia sau anxietatea, spun specialistii. Diabetul poate cauza o afectiune problematica numita “epuizare diabetica”, avand unele dintre simptomele depresiei, stresului si anxietatii.
Diabeticii sunt de 2-3 ori mai predispusi la depresie decat persoanele care nu sufera de diabet, insa statisticile arata ca numai 25%-50% dintre diabeticii cu depresie sunt diagnosticati si beneficiaza de tratament pentru aceasta problema. Reciproca este si ea valabila: depresia poate creste cu 60% riscul de diabet.
Cum te descurci in aceasta situatie?
Primul pas in gestionarea suferintei este sa intelegi ca se intampla multor oameni si sa nu iti faci o vina pentru ceea ce ti se intampla. Pacientii ar trebui sa tina minte ca nivelul zaharului este doar un numar si atat! Ei trebuie sa incerce sa renunte la unele asteptari foarte mari legate de rezu”ltatele analizelor de sange si sa isi stabileasca obiective mai mici si mai realiste. Ar trebui sa renunte la folosirea unor expresii precum zahar „bun” sau „rau” si, in schimb, sa vorbeasca despre “continut mare” sau “continut redus” de zahar.
Pacientii trebuie sa informeze intotdeauna medicul curant cu privire la starea lor de sanatate fizica si mentala si sa ceara ajutorul atunci cand au stari neplacute.
Iata si alte cateva moduri in care iti poti gestiona sanatatea mentala daca suferi de diabet:
- Adopta un nou stil de viata, sanatos.
- Consuma o dieta sanatoasa si echilibrata pentru a-ti mentine sub control nivelul de glucoza.
- Incepi sa faci sport si yoga, care te pot ajuta sa reduci stresul si sa iti imbunatatesti starea emotionala.
- Stabileste-ti obiective realizabile pentru gestionarea diabetului si incearca sa le atingi.
- Evita sa te stresezi prea mult pentru lucrurile mici, incercand in schimb sa fii fericit si sociabil.
Sursa:https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/link-between-diabetes-mental-health-diabetic-distress-tips-world-mental-health-day-2022-8200070/