Platforma chinezeasca blockchain ChainMaker, a declarat recent ca a construit cu succes o noua tehnologie care poate rezista atat la atacurile computerelor conventionale, cat si ale celor cuantice.
Dezvoltatorii retelei blockchain a companiei, cunoscuta si sub numele de Chang’An Chain, au demonstrat ca noua tehnologie are ca scop securizarea transmiterii informatiilor intre formularele financiare, facand transferurile online mai eficiente si mai sigure.
Sistemul a fost lansat in China in ianuarie 2021, ca prima platforma blockchain independenta a tarii, dezvoltata de consortiul Beijing, sustinut de stat – Academia Beijing de Blockchain si Edge Computing.
Compania a folosit unii dintre cei mai inteligenti algoritmi tehnologici. Conform unui principiu similar cu alte retele blockchain, lista digitala a inregistrarilor va fi pastrata in blocuri, fiecare va include ora si data tranzactiei, care vor fi greu de actualizat dupa ce vor fi descoperite.
Pe fondul ponderii tot mai mari a atacurilor cuantice, aceasta initiativa ar putea fi exact oportunitatea perfecta pentru companii de a-si proteja retelele blockchain.
Pentru a contracara potentialele atacuri cuantice, compania a dezvoltat algoritmi criptografici clasici numiti criptografie post-cuantica, alaturi de un sistem de distributie a cheilor cuantice.
Lumea are nevoie de o criptare mult mai puternica si in acelasi timp mai simpla pentru a face fata atacurilor cuantice solide. Potrivit rapoartelor, consortiul de dezvoltatori a instalat aproximativ 96 de procesoare blockchain care accelereaza de 20 de ori verificarea semnaturii si de 50 de ori procesarea inteligenta a contractelor, in retea.
Data fiind dependenta tot mai mare a Chinei de blockchain, aceasta tehnologie poate fi pasul ideal pentru a avansa industrie.